OpenWrt Forum Archive

Topic: TP-Link WR710N (EU) Serial Port

The content of this topic has been archived on 27 Apr 2018. There are no obvious gaps in this topic, but there may still be some posts missing at the end.

Hi there,

I am trying to unbrick my new WR710N router. I followed the instructions in the wiki:
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr710n

I have a logilink serial adapter: http://2direct.de/i-sell2u/images/daten … U0002B.pdf
I soldered a SUB-D 9 Pin female port as following:

Pin 2 (RXD)    TP_IN
Pin 3 (TXD)    TP_OUT
Pin 5 (GND)   [See Picture]

Picture of soldering

My serial console is putty. There I used this settings:

COM6
Speed: 115200
Data bits: 8
Stop bits: 1
Parity: None
Flow control: XON/XOFF

I also configured this settings for the serial port in device manager: Screenshot

But all I get in putty is binary bullshit :-/ What could be wrong?

(Same situation when using ubuntu: Screenshot)

(Last edited by Reini on 2 Jan 2014, 13:35)

You need ttl power levels (3.3v) and not rs232 power levels (that adapter probably gives out 5v or more).
You could buy a usb -> ttl converter or ttl -> rs232

Also in the settings Flow control: XON/XOFF should be set to none. (but that has to do with sending stuff to the device).

Ok thank you.
So a "real" rs232 port of a mainboard wouldn't work either as it is rs232 and not ttl?

A "Real" rs232 port of a mainboard would have probably fried the uart of the router, since most mobo comports put out 15V (5v can even wreck the port, but it has a better chance of surviving). the rs232 standard voltage levels are from 3v to 15v. And commonly it is 5 or 15volt.

I am so happy that you told me this before I tried it on my self big_smile
USB -> TTL converter is ordered. I will try again when it is here.

Thank you man!

Reini wrote:

USB -> TTL converter is ordered.

But that is still 5V?? Need 3.3V?

But a totally general question: How to brick such a device? I do not understand the definition of "bricking it".
Do I eaven have to "unbrick" it if it is factory new and want to have OpenWRT??

Greatings Oekel

Hello people of the forum, I'm trying to install openwrt
and do not get it if anyone can help me?
I have a TP-Link WR710N EU this version U-Boot 1.1.4 (19 April 2013 - 15:56:20) AP121 (ar9330) U-boot DRAM: 32 MB
I follow all the steps is indicated and I get this message NOT FOUND and not step here would be very grateful if someone helps me.
THANKS

Oekel wrote:
Reini wrote:

USB -> TTL converter is ordered.

But that is still 5V?? Need 3.3V?

No, TTL is 3.3v

But a totally general question: How to brick such a device? I do not understand the definition of "bricking it".
Do I eaven have to "unbrick" it if it is factory new and want to have OpenWRT??

Greatings Oekel

Bricking a device is breaking it so badly that it cannot be fixed via normal methods - i.e. making it behave like a brick.

The whole point of a USB TTL converter is to convert it to 3.3v, and that's what all of them do.

BusyBox v1.19.4 (2014-05-16 06:26:17 UTC) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

  _______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
-----------------------------------------------------
BARRIER BREAKER (Bleeding Edge, r40769)
-----------------------------------------------------
  * 1/2 oz Galliano         Pour all ingredients into
  * 4 oz cold Coffee        an irish coffee mug filled
  * 1 1/2 oz Dark Rum       with crushed ice. Stir.
  * 2 tsp. Creme de Cacao
-----------------------------------------------------
root@OpenWrt:/# tftpboot 0x81000000 openwrt-ar71xx-generic-tl-wr710n-v1-squashfs
-factory.bin
/bin/ash: tftpboot: not found
root@OpenWrt:/#


Help me please!

please describe what you are trying to do.

tftpboot is meant to be used from uboot prompt, not openwrt cli wink

(Last edited by nebbia88 on 28 May 2014, 22:49)

I am trying to install from scratch.
but this did not happen display, follow the steps http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr710n http://jean-marc.paratte.ch/articles/op … tl-wr710n/
when I write'' tftpboot 0x81000000 openwrt-ar71xx-generic-tl-WR710N-v1-squashfs-factory.bin'' I get (not found).
I have a Tp-Link TL-WR710N U-Boot 1.1.4 (19 April 2013 - 15:56:20)
AP121 (ar9330) U-boot.

please help me to solve
forgive my English
thanks

(Last edited by rudrigux on 28 May 2014, 23:28)

rudrigux wrote:

I am trying to install from scratch.
but this did not happen display, follow the steps http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr710n http://jean-marc.paratte.ch/articles/op … tl-wr710n/
when I write'' tftpboot 0x81000000 openwrt-ar71xx-generic-tl-WR710N-v1-squashfs-factory.bin'' I get (not found).
I have a Tp-Link TL-WR710N U-Boot 1.1.4 (19 April 2013 - 15:56:20)
AP121 (ar9330) U-boot.

please help me to solve
forgive my English
thanks

You should really start your own thread.

You already have OpenWRT installed. If you want to reflash it, you should use sysupgrade or mtd:

http://wiki.openwrt.org/doc/howto/generic.sysupgrade

The discussion might have continued from here.