OpenWrt Forum Archive

Topic: USB sound with kamikaze on Asus WL500GP

The content of this topic has been archived on 8 Mar 2018. There are no obvious gaps in this topic, but there may still be some posts missing at the end.

Has anyone get USB sound working using Kamikaze on WL500GP ?

I have built my own firmware from svn (revision 6447) with 2.6 kernel and the image
runs fine on my hardware. When the USB audio device is plugged in, and I am loading
the USB sound driver (insmod snd-usb-audio) I get an error with Invalid Argument and
the logread says unknown symbols (lots of snd_*). any idea?


/alfred

just to clarify, did you include all the sound stuff needed under kernel modules? if so, check the /lib folder for files "snd*". post that info up here.

The following modules are enabled in "make menuconfig":

<*> kmod-usb-core
<*>  kmod-usb-audio
<*>  kmod-usb-uhci

This is the output in logread when loading snd-usb-audio:

Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_ctl_add
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_new
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_card_register
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_card_free
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_card_proc_new
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_usb_create_midi_interface
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_stop
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_hw_constraint_minmax
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_format_physical_width
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_ctl_find_id
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_ctl_new1
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_component_add
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_hw_rule_add
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_card_new
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_iprintf
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_pcm_lib_ioctl
Jan  1 00:20:58 (none) user.warn kernel: snd_usb_audio: Unknown symbol snd_hwdep_new

List of modules loaded after boot:

root@OpenWrt:~# lsmod
Module                  Size  Used by    Not tainted
ehci_hcd               27216  0 
uhci_hcd               19280  0 
ohci_hcd               15056  0 
ip_conntrack_tftp       1648  0 
ip_nat_irc               960  0 
ip_conntrack_irc        2864  1 ip_nat_irc
ip_nat_ftp              1632  0 
ip_conntrack_ftp        4144  1 ip_nat_ftp
soundcore               4048  0 
ext3                  102192  0 
jbd                    54896  1 ext3
ext2                   40400  0 
usbcore               103584  4 ehci_hcd,uhci_hcd,ohci_hcd
switch_robo             4048  0 
switch_core             5152  1 switch_robo
diag                    6256  0

List of available modules in /lib:

root@OpenWrt:~# l /lib/modules/2.6.19.2/
drwxr-xr-x    2 root     root          325 Mar  1  2007 .
drwxr-xr-x    3 root     root           25 Feb 27  2007 ..
-rw-r--r--    1 root     root        33988 Mar  1  2007 diag.ko
-rw-r--r--    1 root     root        40256 Mar  1  2007 ehci-hcd.ko
-rw-r--r--    1 root     root        66032 Mar  1  2007 ext2.ko
-rw-r--r--    1 root     root       160500 Mar  1  2007 ext3.ko
-rw-r--r--    1 root     root         8580 Mar  1  2007 ip_conntrack_ftp.ko
-rw-r--r--    1 root     root         7656 Mar  1  2007 ip_conntrack_irc.ko
-rw-r--r--    1 root     root         4852 Mar  1  2007 ip_conntrack_tftp.ko
-rw-r--r--    1 root     root         4612 Mar  1  2007 ip_nat_ftp.ko
-rw-r--r--    1 root     root         3568 Mar  1  2007 ip_nat_irc.ko
-rw-r--r--    1 root     root        91108 Mar  1  2007 jbd.ko
-rw-r--r--    1 root     root        24212 Mar  1  2007 ohci-hcd.ko
-rw-r--r--    1 root     root       101036 Mar  1  2007 snd-usb-audio.ko
-rw-r--r--    1 root     root         9808 Mar  1  2007 soundcore.ko
-rw-r--r--    1 root     root        14288 Mar  1  2007 switch-adm.ko
-rw-r--r--    1 root     root        10240 Mar  1  2007 switch-core.ko
-rw-r--r--    1 root     root        10052 Mar  1  2007 switch-robo.ko
-rw-r--r--    1 root     root        31132 Mar  1  2007 uhci-hcd.ko
-rw-r--r--    1 root     root       172132 Mar  1  2007 usbcore.ko

thanks!

I'm trying to do the same thing (getting USB-Audio to work on a Asus WL500g Premium) but have been unable to compile a working image. Would you mind posting your .configs?

Here's a post on this subject but its old and it's not a 500g Premium http://devices.natetrue.com/musicap/
Here's a more recent, not a Premium but a De Luxe: http://mpd.wikia.com/wiki/OpenWRT_FullInstall

Somewhere I read about some problems using USB1-device on a USB2 port, maybe that's it?

This could be the same problem I hit with current kamikaze trunk. Stripped snd.o does not work. Try copying unstripped snd.o to the device (for 2.4 it is located here: build_mipsel/linux-2.4-brcm/alsa-driver-1.0.14rc1/acore/snd.o), to the /lib/modules/`uname -r` directory on the device.

bowlby wrote:

on a USB2 port, maybe that's it?

I have an opposite problem, looks like my Audigy2 NX works like an USB1.1 device (it is served by UHCI that is USB 1.1).

(Last edited by WFrag on 3 Mar 2007, 06:50)

Just curious... what tune is your router playing now ? :-)

at the moment my Asus and Creative USB soundcard is connected to my stereo:

http://aeh.db.org/pub/asus.jpg

I am using madplay and mpd for playing shoutcast streams.

There are some issues with the audio, cause sometimes I get crackling sound and some
digital distortion. I think it might be related to the USB driver, I have compiled into the
kernel both UHCI and EHCI. I am using OSS emulation on top of ALSA drivers.

previously I was using White Russian (on the same hardware) with backported
USB audio drivers and the audio was perfect.

alfredh wrote:

Here is a working config and image for reference:

http://aeh.db.org/pub/.config
http://aeh.db.org/pub/openwrt-brcm-2.6-squashfs.trx


I got USB audio working. How? Do "make kernel_menuconfig" and force all USB and sound
related modules to statically link into the kernel. That did the trick.

thanks for all the help

Or just search your build tree (assuming you built it during the initial menuconfig) and copy the ko mod files to the router.  insmod and ding.  you have sound.

-j

Me want too! Me want too!

I'm pulling my hairs out here. I'v tried your image and compiling myself but I can't login nor see the webinterface. I get 404, so there some  http-thingy working. I've compiled modules I've tried a monolithic kernel, nothing....

help...

How cool to add audio to the router!

alfredh wrote:

at the moment my Asus and Creative USB soundcard is connected to my stereo:

Nice setup! I like that massive button on the Creative box!

alfredh wrote:

previously I was using White Russian (on the same hardware) with backported
USB audio drivers and the audio was perfect.

Does this mean I can run my ASUS WL500GP with Whiterussian RC6 (0.9) without compiling anything, but just by installing a bunch of convenient ipkg packages?

Oh, and I'm running at 98% RAM at the moment ... and 67% /jffs --- do I even have room for audio? (Or do I have to shitcan all the other goodies running in the background...?)

Cheers,
Phil

Got my USB soundcard today - and will set to installing it over the weekend.
If anyone out there is still reading this thread and knows how to work USB audio with Whiterussian RC6, any help is appreciated!
Cheers,
Phil

The discussion might have continued from here.