OpenWrt Forum Archive

Topic: OpenWRT builds (CC) fully featured for various routers

The content of this topic has been archived between 7 Oct 2014 and 5 May 2018. Unfortunately there are posts – most likely complete pages – missing.

dslx wrote:

Any chance for a WR-841 V9 release?  It uses the QCA9533.

Done!

Are you planning on releasing a new version soon that patches the heartbleed openssl vulnerability since this puts the openvpn service at risk?  Looks like the choice to use the polarssl flavor of openvpn is coming back to bite us since the the openssl ipkg has already been patched but polarssl still remains unpatched and may not be patched for a while.

Deadbolt wrote:

Are you planning on releasing a new version soon that patches the heartbleed openssl vulnerability since this puts the openvpn service at risk?  Looks like the choice to use the polarssl flavor of openvpn is coming back to bite us since the the openssl ipkg has already been patched but polarssl still remains unpatched and may not be patched for a while.

r40438 is up! I've also switched to openvpn-openssl.

For the people who are on r40420:
Due to a bug it is not possible to upgrade from r40420. I've put r40420 because of this offline.
If you want to upgrade from r40420, please follow these steps:

  1. Log in to the router router via ssh (putty)

  2. Typ in 'vi /lib/functions.sh'

  3. Scroll down until you see this line:

    include() {
            local file

            for file in $(ls $1/*.sh 2>/dev/null); do
                    . $file
            done
    }

  4. Press i on your keyboard for insert mode

  5. Paste the following function underneath the function above, as follows:

    include() {
            local file

            for file in $(ls $1/*.sh 2>/dev/null); do
                    . $file
            done
    }

    find_mtd_index() {
        local PART="$(grep "\"$1\"" /proc/mtd | awk -F: '{print $1}')"
        local INDEX="${PART##mtd}"
        
        echo ${INDEX}
    }

  6. Press ESC on your keyboard

  7. Typ in ':wq!' and return to the command line

  8. Typ in 'reboot -f'

  9. Try to upgrade again!

Thanks for your hard work mk13139.  Sorry to make you swap back and forth but it looks like polarssl is not vulnerable after all if their press release is to be believed.  I don't know if you want to roll another release with polarssl put back in or not.  Since they didn't put out a new version, they must have always compiled with the no heartbeat option.

PolarSSL Heartbleed Announcement

Deadbolt wrote:

Thanks for your hard work mk13139.  Sorry to make you swap back and forth but it looks like polarssl is not vulnerable after all if their press release is to be believed.  I don't know if you want to roll another release with polarssl put back in or not.  Since they didn't put out a new version, they must have always compiled with the no heartbeat option.

PolarSSL Heartbleed Announcement

Good to know, I'll switch back to polarssl in the next build wink.

Hi everyone smile

First of all, thank you mk13139 for sharing with us your work in configuring and compiling the openwrt firmware for all of these "routers".

I have a problem with the TL-WR841N V9.0

I flashed version r40420 and r40438 (yes, I have more than one 841V9 smile ) through tplink upgrade firmware in original tplink firmware and I'm getting stuck in Starting kernel

U-Boot 1.1.4 (Build from LSDK-9.5.3.16 at Nov 29 2013 - 10:46:36)

ap143 - Honey Bee 1.1

DRAM:    32 MB
Flash Manuf Id 0x1, DeviceId0 0x2, DeviceId1 0x15
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ath_gmac_enet_initialize...
ath_gmac_enet_initialize: reset mask:0xc02200
Scorpion ---->S27 PHY*
S27 reg init
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 4:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 4:0x10
eth0 up
Honey Bee ---->  MAC 1 S27 PHY*
S27 reg init
ATHRS27: resetting s27
ATHRS27: s27 reset done
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7214
eth1: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 0:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 0:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 1:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 1:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 2:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 2:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 3:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 3:0x10
eth1 up
eth0, eth1
Setting 0x181162c0 to 0x5cb9a100
is_auto_upload_firmware=0
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

Do you know what is going wrong?

The WR-841 V9 release bricked the Router.  I will connect a serial connection today.  Other than the boot messages is there anything that would help troubleshoot?

@ Microcris & dslx


It's probably best to open a ticket about it, I honestly have no idea what's going wrong. I think something was not addressed correctly during the flash..
The dev's will probably have to edit some make file wink

I am a little confused about the different builds of OpenWRT. I see people talking about AA and BB. Are they the same as Attitude Adjustment and Barrier Breaker? What about the snapshot builds that I'm using right now? http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/

Is there any performance or stabillity advantage to move from them to the mk13139's (BB) builds advertised here? I see they have some nice packages pre-installed, which is very comfortable for new users.

Right now I have two Wi-Fi routers: TL-WR1043ND v1.8 and v2.1. I use both of them only as access points. v2.1 is my main AP+WDS running BARRIER BREAKER (Bleeding Edge, r40449). v1.8 is running Gargoyle based on Attitude Adjustment r39952 and is used as a WDS client + AP. First I wanted to use OpenWRT on the old v1.8 router, but as many of you have noticed the Wi-Fi stops working very often and is practically unusable. The official TP-LINK firmwares also drop Wi-Fi connections, but at least they reconnect after a few seconds. So I moved that v1.8 router to Gargoyle and it works much better, although I rarely use it. I also see people saying that DD-WRT works good on that problematic v1.8 devices.

(Last edited by gvalkov on 12 Apr 2014, 01:09)

mk13139 wrote:

@ Microcris & dslx


It's probably best to open a ticket about it, I honestly have no idea what's going wrong. I think something was not addressed correctly during the flash..
The dev's will probably have to edit some make file wink

Thanks mk13139 smile

I'm going to to do that (or see if it isn't done yet) smile

gvalkov wrote:

I am a little confused about the different builds of OpenWRT. I see people talking about AA and BB. Are they the same as Attitude Adjustment and Barrier Breaker? What about the snapshot builds that I'm using right now? http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/
...

Hi gvalkov!

The Barrier Breaker (trunk) is in fact the development branch of openwrt. Here, developers add new features and they fix bugs.
The Attitude Adjustment is a release branch that keeps a "development" repository with bug fixing purposes, there is no new features added (I think).

@mk13139,
Thank you for all your hard work.  Could I bother you to update the WHR-HP-G300N release to the latest?  Thanks.

Hi everyone smile

I just flashed the latest openwrt trunk (r40462 http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … ctory.bin) snapshot and it worked.
I think the next time mk13139 update and compile his build root it will work smile

U-Boot 1.1.4 (Build from LSDK-9.5.3.16 at Nov 29 2013 - 10:46:36)

ap143 - Honey Bee 1.1

DRAM:    32 MB
Flash Manuf Id 0x1, DeviceId0 0x2, DeviceId1 0x15
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ath_gmac_enet_initialize...
ath_gmac_enet_initialize: reset mask:0xc02200
Scorpion ---->S27 PHY*
S27 reg init
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 4:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 4:0x10
eth0 up
Honey Bee ---->  MAC 1 S27 PHY*
S27 reg init
ATHRS27: resetting s27
ATHRS27: s27 reset done
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7214
eth1: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 0:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 0:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 1:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 1:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 2:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 2:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 3:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 3:0x10
eth1 up
eth0, eth1
Setting 0x181162c0 to 0x5cb9a100
is_auto_upload_firmware=0
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

[    0.000000] Linux version 3.10.34 (openwrt@gb-13) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.01 r40462) ) #1 Sat Apr 12 11:00:24 UTC 2014
[    0.000000] bootconsole [early0] enabled
[    0.000000] CPU revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
[    0.000000] SoC: Qualcomm Atheros QCA9533 rev 1
[    0.000000] Clocks: CPU:550.000MHz, DDR:394.091MHz, AHB:197.045MHz, Ref:25.000MHz
[    0.000000] Determined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[    0.000000] Zone ranges:
[    0.000000]   Normal   [mem 0x00000000-0x01ffffff]
[    0.000000] Movable zone start for each node
[    0.000000] Early memory node ranges
[    0.000000]   node   0: [mem 0x00000000-0x01ffffff]
[    0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[    0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 8128
[    0.000000] Kernel command line:  board=TL-WR841N-v9 console=ttyS0,115200 rootfstype=squashfs,jffs2 noinitrd
[    0.000000] PID hash table entries: 128 (order: -3, 512 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
[    0.000000] Writing ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Readback ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Memory: 28652k/32768k available (2334k kernel code, 4116k reserved, 614k data, 248k init, 0k highmem)
[    0.000000] SLUB: HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[    0.000000] NR_IRQS:51
[    0.000000] Calibrating delay loop... 366.18 BogoMIPS (lpj=1830912)
[    0.060000] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.060000] Mount-cache hash table entries: 512
[    0.070000] NET: Registered protocol family 16
[    0.070000] MIPS: machine is TP-LINK TL-WR841N/ND v9
[    0.490000] bio: create slab <bio-0> at 0
[    0.490000] Switching to clocksource MIPS
[    0.500000] NET: Registered protocol family 2
[    0.500000] TCP established hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.510000] TCP bind hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
[    0.520000] TCP: Hash tables configured (established 512 bind 512)
[    0.520000] TCP: reno registered
[    0.530000] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.530000] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.540000] NET: Registered protocol family 1
[    0.560000] squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
[    0.560000] jffs2: version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORITY) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
[    0.570000] msgmni has been set to 55
[    0.580000] io scheduler noop registered
[    0.580000] io scheduler deadline registered (default)
[    0.590000] Serial: 8250/16550 driver, 16 ports, IRQ sharing enabled
[    0.620000] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a 16550A
[    0.630000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.630000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.640000] ath79-spi ath79-spi: master is unqueued, this is deprecated
[    0.650000] m25p80 spi0.0: found s25sl032p, expected m25p80
[    0.650000] m25p80 spi0.0: s25sl032p (4096 Kbytes)
[    0.660000] 5 tp-link partitions found on MTD device spi0.0
[    0.670000] Creating 5 MTD partitions on "spi0.0":
[    0.670000] 0x000000000000-0x000000020000 : "u-boot"
[    0.680000] 0x000000020000-0x0000001275e8 : "kernel"
[    0.680000] mtd: partition "kernel" must either start or end on erase block boundary or be smaller than an erase block -- forcing read-only
[    0.700000] 0x0000001275e8-0x0000003f0000 : "rootfs"
[    0.700000] mtd: partition "rootfs" must either start or end on erase block boundary or be smaller than an erase block -- forcing read-only
[    0.720000] mtd: device 2 (rootfs) set to be root filesystem
[    0.720000] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
[    0.730000] 0x0000002f0000-0x0000003f0000 : "rootfs_data"
[    0.740000] 0x0000003f0000-0x000000400000 : "art"
[    0.740000] 0x000000020000-0x0000003f0000 : "firmware"
[    0.770000] libphy: ag71xx_mdio: probed
[    1.330000] ag71xx-mdio.1: Found an AR934X built-in switch
[    2.360000] eth0: Atheros AG71xx at 0xba000000, irq 5, mode:GMII
[    2.920000] ag71xx ag71xx.0: connected to PHY at ag71xx-mdio.1:04 [uid=004dd042, driver=Generic PHY]
[    2.930000] eth1: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:MII
[    2.940000] TCP: cubic registered
[    2.940000] NET: Registered protocol family 17
[    2.940000] Bridge firewalling registered
[    2.950000] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    2.960000] VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:2.
[    2.970000] Freeing unused kernel memory: 248K (80342000 - 80380000)
procd: Console is alive
procd: - watchdog -
procd: - preinit -
[    5.590000] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    5.600000] usbcore: registered new interface driver hub
[    5.610000] usbcore: registered new device driver usb
[    5.630000] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    5.630000] ehci-platform: EHCI generic platform driver
[    5.650000] ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
Press the [1], [2], [3] or [4] key and hit [enter] to select the debug level
jffs2 is ready
[    8.960000] jffs2: notice: (330) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 1 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 14 of xref (0 dead, 2 orphan) found.
switching to jffs2
procd: - early -
procd: - watchdog -
procd: - ubus -
procd: - init -
Please press Enter to activate this console.
[   10.440000] NET: Registered protocol family 10
[   10.450000] nf_conntrack version 0.5.0 (451 buckets, 1804 max)
[   10.470000] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   10.490000] Loading modules backported from Linux version master-2014-03-31-1-0-g5c109d2
[   10.500000] Backport generated by backports.git backports-20140221-0-g8e94650
[   10.510000] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   10.560000] xt_time: kernel timezone is -0000
[   10.620000] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
[   10.620000] cfg80211: World regulatory domain updated:
[   10.630000] cfg80211:  DFS Master region: unset
[   10.630000] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp), (dfs_cac_time)
[   10.640000] cfg80211:   (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.650000] cfg80211:   (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.660000] cfg80211:   (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.670000] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.680000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.690000] cfg80211:   (57240000 KHz - 63720000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 0 mBm), (N/A)
[   10.710000] PPP generic driver version 2.4.2
[   10.730000] NET: Registered protocol family 24
[   10.810000] ieee80211 phy0: Atheros AR9531 Rev:0 mem=0xb8100000, irq=2
[   10.830000] cfg80211: Calling CRDA for country: US
[   10.830000] cfg80211: Regulatory domain changed to country: US
[   10.840000] cfg80211:  DFS Master region: FCC
[   10.840000] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp), (dfs_cac_time)
[   10.850000] cfg80211:   (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 3000 mBm), (N/A)
[   10.860000] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 1700 mBm), (N/A)
[   10.870000] cfg80211:   (5250000 KHz - 5330000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2300 mBm), (0 s)
[   10.880000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 3000 mBm), (N/A)
[   10.890000] cfg80211:   (57240000 KHz - 63720000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 4000 mBm), (N/A)
procd: - init complete -
[   19.730000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   19.730000] device eth0 entered promiscuous mode
[   19.740000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): br-lan: link is not ready
[   19.750000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready

Hi mk13139,

first of all thanks for your work.

I purchased a P-Link TL-WR841N and "updated" your "openwrt-ar71xx-generic-tl-wr841n-v9-squashfs-sysupgrade". After receiving the "~ Update successfull, wait a moment or refresh your screen" message I refreshed and tried to access the router through http://192.168.1.1. Somehow I cannot access the router at all, though.

Did something go wrong? How do i access the router again? Tbh my knowledge about programming is zero.

thanks anyways

corona09 wrote:

@mk13139,
Thank you for all your hard work.  Could I bother you to update the WHR-HP-G300N release to the latest?  Thanks.

OpenWRT trunk is getting too large for the whr-hp-g300n for some reason, so the build root doesn't give me output files.
I kept the config as minimal as possible for a functional router, however the output is still too large. This is strange, since I can build for other 4mb routers with the same config.

You might as well open a ticket about it smile


microcris wrote:

Hi everyone smile

I just flashed the latest openwrt trunk (r40462 http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … ctory.bin) snapshot and it worked.
I think the next time mk13139 update and compile his build root it will work smile

U-Boot 1.1.4 (Build from LSDK-9.5.3.16 at Nov 29 2013 - 10:46:36)

ap143 - Honey Bee 1.1

DRAM:    32 MB
Flash Manuf Id 0x1, DeviceId0 0x2, DeviceId1 0x15
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ath_gmac_enet_initialize...
ath_gmac_enet_initialize: reset mask:0xc02200
Scorpion ---->S27 PHY*
S27 reg init
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 4:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 4:0x10
eth0 up
Honey Bee ---->  MAC 1 S27 PHY*
S27 reg init
ATHRS27: resetting s27
ATHRS27: s27 reset done
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7214
eth1: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 0:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 0:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 1:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 1:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 2:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 2:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 3:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 3:0x10
eth1 up
eth0, eth1
Setting 0x181162c0 to 0x5cb9a100
is_auto_upload_firmware=0
Autobooting in 1 seconds
## Booting image at 9f020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel ...

[    0.000000] Linux version 3.10.34 (openwrt@gb-13) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.01 r40462) ) #1 Sat Apr 12 11:00:24 UTC 2014
[    0.000000] bootconsole [early0] enabled
[    0.000000] CPU revision is: 00019374 (MIPS 24Kc)
[    0.000000] SoC: Qualcomm Atheros QCA9533 rev 1
[    0.000000] Clocks: CPU:550.000MHz, DDR:394.091MHz, AHB:197.045MHz, Ref:25.000MHz
[    0.000000] Determined physical RAM map:
[    0.000000]  memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
[    0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[    0.000000] Zone ranges:
[    0.000000]   Normal   [mem 0x00000000-0x01ffffff]
[    0.000000] Movable zone start for each node
[    0.000000] Early memory node ranges
[    0.000000]   node   0: [mem 0x00000000-0x01ffffff]
[    0.000000] Primary instruction cache 64kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
[    0.000000] Primary data cache 32kB, 4-way, VIPT, cache aliases, linesize 32 bytes
[    0.000000] Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping on.  Total pages: 8128
[    0.000000] Kernel command line:  board=TL-WR841N-v9 console=ttyS0,115200 rootfstype=squashfs,jffs2 noinitrd
[    0.000000] PID hash table entries: 128 (order: -3, 512 bytes)
[    0.000000] Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
[    0.000000] Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
[    0.000000] Writing ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Readback ErrCtl register=00000000
[    0.000000] Memory: 28652k/32768k available (2334k kernel code, 4116k reserved, 614k data, 248k init, 0k highmem)
[    0.000000] SLUB: HWalign=32, Order=0-3, MinObjects=0, CPUs=1, Nodes=1
[    0.000000] NR_IRQS:51
[    0.000000] Calibrating delay loop... 366.18 BogoMIPS (lpj=1830912)
[    0.060000] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.060000] Mount-cache hash table entries: 512
[    0.070000] NET: Registered protocol family 16
[    0.070000] MIPS: machine is TP-LINK TL-WR841N/ND v9
[    0.490000] bio: create slab <bio-0> at 0
[    0.490000] Switching to clocksource MIPS
[    0.500000] NET: Registered protocol family 2
[    0.500000] TCP established hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.510000] TCP bind hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
[    0.520000] TCP: Hash tables configured (established 512 bind 512)
[    0.520000] TCP: reno registered
[    0.530000] UDP hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.530000] UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 0, 4096 bytes)
[    0.540000] NET: Registered protocol family 1
[    0.560000] squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
[    0.560000] jffs2: version 2.2 (NAND) (SUMMARY) (LZMA) (RTIME) (CMODE_PRIORITY) (c) 2001-2006 Red Hat, Inc.
[    0.570000] msgmni has been set to 55
[    0.580000] io scheduler noop registered
[    0.580000] io scheduler deadline registered (default)
[    0.590000] Serial: 8250/16550 driver, 16 ports, IRQ sharing enabled
[    0.620000] serial8250.0: ttyS0 at MMIO 0x18020000 (irq = 11) is a 16550A
[    0.630000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.630000] console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
[    0.640000] ath79-spi ath79-spi: master is unqueued, this is deprecated
[    0.650000] m25p80 spi0.0: found s25sl032p, expected m25p80
[    0.650000] m25p80 spi0.0: s25sl032p (4096 Kbytes)
[    0.660000] 5 tp-link partitions found on MTD device spi0.0
[    0.670000] Creating 5 MTD partitions on "spi0.0":
[    0.670000] 0x000000000000-0x000000020000 : "u-boot"
[    0.680000] 0x000000020000-0x0000001275e8 : "kernel"
[    0.680000] mtd: partition "kernel" must either start or end on erase block boundary or be smaller than an erase block -- forcing read-only
[    0.700000] 0x0000001275e8-0x0000003f0000 : "rootfs"
[    0.700000] mtd: partition "rootfs" must either start or end on erase block boundary or be smaller than an erase block -- forcing read-only
[    0.720000] mtd: device 2 (rootfs) set to be root filesystem
[    0.720000] 1 squashfs-split partitions found on MTD device rootfs
[    0.730000] 0x0000002f0000-0x0000003f0000 : "rootfs_data"
[    0.740000] 0x0000003f0000-0x000000400000 : "art"
[    0.740000] 0x000000020000-0x0000003f0000 : "firmware"
[    0.770000] libphy: ag71xx_mdio: probed
[    1.330000] ag71xx-mdio.1: Found an AR934X built-in switch
[    2.360000] eth0: Atheros AG71xx at 0xba000000, irq 5, mode:GMII
[    2.920000] ag71xx ag71xx.0: connected to PHY at ag71xx-mdio.1:04 [uid=004dd042, driver=Generic PHY]
[    2.930000] eth1: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:MII
[    2.940000] TCP: cubic registered
[    2.940000] NET: Registered protocol family 17
[    2.940000] Bridge firewalling registered
[    2.950000] 8021q: 802.1Q VLAN Support v1.8
[    2.960000] VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:2.
[    2.970000] Freeing unused kernel memory: 248K (80342000 - 80380000)
procd: Console is alive
procd: - watchdog -
procd: - preinit -
[    5.590000] usbcore: registered new interface driver usbfs
[    5.600000] usbcore: registered new interface driver hub
[    5.610000] usbcore: registered new device driver usb
[    5.630000] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
[    5.630000] ehci-platform: EHCI generic platform driver
[    5.650000] ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
Press the [f] key and hit [enter] to enter failsafe mode
Press the [1], [2], [3] or [4] key and hit [enter] to select the debug level
jffs2 is ready
[    8.960000] jffs2: notice: (330) jffs2_build_xattr_subsystem: complete building xattr subsystem, 1 of xdatum (0 unchecked, 0 orphan) and 14 of xref (0 dead, 2 orphan) found.
switching to jffs2
procd: - early -
procd: - watchdog -
procd: - ubus -
procd: - init -
Please press Enter to activate this console.
[   10.440000] NET: Registered protocol family 10
[   10.450000] nf_conntrack version 0.5.0 (451 buckets, 1804 max)
[   10.470000] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   10.490000] Loading modules backported from Linux version master-2014-03-31-1-0-g5c109d2
[   10.500000] Backport generated by backports.git backports-20140221-0-g8e94650
[   10.510000] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   10.560000] xt_time: kernel timezone is -0000
[   10.620000] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
[   10.620000] cfg80211: World regulatory domain updated:
[   10.630000] cfg80211:  DFS Master region: unset
[   10.630000] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp), (dfs_cac_time)
[   10.640000] cfg80211:   (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.650000] cfg80211:   (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.660000] cfg80211:   (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.670000] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.680000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2000 mBm), (N/A)
[   10.690000] cfg80211:   (57240000 KHz - 63720000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 0 mBm), (N/A)
[   10.710000] PPP generic driver version 2.4.2
[   10.730000] NET: Registered protocol family 24
[   10.810000] ieee80211 phy0: Atheros AR9531 Rev:0 mem=0xb8100000, irq=2
[   10.830000] cfg80211: Calling CRDA for country: US
[   10.830000] cfg80211: Regulatory domain changed to country: US
[   10.840000] cfg80211:  DFS Master region: FCC
[   10.840000] cfg80211:   (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp), (dfs_cac_time)
[   10.850000] cfg80211:   (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (N/A, 3000 mBm), (N/A)
[   10.860000] cfg80211:   (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 1700 mBm), (N/A)
[   10.870000] cfg80211:   (5250000 KHz - 5330000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 2300 mBm), (0 s)
[   10.880000] cfg80211:   (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 80000 KHz), (N/A, 3000 mBm), (N/A)
[   10.890000] cfg80211:   (57240000 KHz - 63720000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 4000 mBm), (N/A)
procd: - init complete -
[   19.730000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   19.730000] device eth0 entered promiscuous mode
[   19.740000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): br-lan: link is not ready
[   19.750000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready

Great news! smile


ale2812 wrote:

Hi mk13139,

first of all thanks for your work.

I purchased a P-Link TL-WR841N and "updated" your "openwrt-ar71xx-generic-tl-wr841n-v9-squashfs-sysupgrade". After receiving the "~ Update successfull, wait a moment or refresh your screen" message I refreshed and tried to access the router through http://192.168.1.1. Somehow I cannot access the router at all, though.

Did something go wrong? How do i access the router again? Tbh my knowledge about programming is zero.

thanks anyways

Unfortunately your router is bricked. As stated in a few posts above you, r40438 bricks the v9 sad
The only way to recover it is via serial. You can buy a USB-TTL adapter very cheap on Ebay, and ask microcris if he would help you out since he just recovered his v9 smile

mk13139 wrote:
ale2812 wrote:

Hi mk13139,

first of all thanks for your work.

I purchased a P-Link TL-WR841N and "updated" your "openwrt-ar71xx-generic-tl-wr841n-v9-squashfs-sysupgrade". After receiving the "~ Update successfull, wait a moment or refresh your screen" message I refreshed and tried to access the router through http://192.168.1.1. Somehow I cannot access the router at all, though.

Did something go wrong? How do i access the router again? Tbh my knowledge about programming is zero.

thanks anyways

Unfortunately your router is bricked. As stated in a few posts above you, r40438 bricks the v9 sad
The only way to recover it is via serial. You can buy a USB-TTL adapter very cheap on Ebay, and ask microcris if he would help you out since he just recovered his v9 smile

The router don't gets really really bricked, it just gets stucked in the bootloader (good for us lol )

Even if we don't have a serial cable (of course it is better to have one to avoid doing things in the dark), we should be able to recover the router. For that we just need to setup a TFTP server.


Everything is explained in here http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr841nd and it is very very much recommended to read that.

Ok,
1 -  enter in failsafe mode (turn off the router,  press and hold reset button, turn on the router and keep the reset button pressed until "lock??" led lights up)
in failsafe mode, you will get this:

U-Boot 1.1.4 (Build from LSDK-9.5.3.16 at Nov 29 2013 - 10:46:36)

ap143 - Honey Bee 1.1

DRAM:    32 MB
Flash Manuf Id 0x1, DeviceId0 0x2, DeviceId1 0x15
Flash:  4 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ath_gmac_enet_initialize...
ath_gmac_enet_initialize: reset mask:0xc02200
Scorpion ---->S27 PHY*
S27 reg init
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7114
eth0: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 4:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 4:0x10
eth0 up
Honey Bee ---->  MAC 1 S27 PHY*
S27 reg init
ATHRS27: resetting s27
ATHRS27: s27 reset done
GMAC: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7214
eth1: ba:be:fa:ce:08:41
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 0:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 0:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 1:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 1:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 2:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 2:0x10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 3:0x1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 3:0x10
eth1 up
eth0, eth1
Setting 0x181162c0 to 0x5cb9a100
is_auto_upload_firmware=1
enet1 port3 up
dup 1 speed 1000
Using eth1 device
TFTP from server 192.168.0.66; our IP address is 192.168.0.86
Filename 'wr841nv9_tp_recovery.bin'.
Load address: 0x80800000
Loading: T 

TFTP from server 192.168.0.66; our IP address is 192.168.0.86
Filename 'wr841nv9_tp_recovery.bin'.

this means that the router will be looking for a wr841nv9_tp_recovery.bin file in a TFTP server located in the 192.168.0.66 address


So, you will need to setup a tftp server, assign the 192.168.0.66 address to your computer, to put a 'wr841nv9_tp_recovery.bin' file in the folder assigned to be the tftp root folder, to put the router in failsafe mode and to watch it come back to life smile

(Last edited by microcris on 14 Apr 2014, 12:27)

Thank you for your replay, microcris! smile

In the documentation section V9 has now been added:

v9    2014    trunk r40400    it's booting (tested with r40449)

Is a complied version of this available?

dslx wrote:

In the documentation section V9 has now been added:

v9    2014    trunk r40400    it's booting (tested with r40449)

Is a complied version of this available?

Yes, build 40561 is up wink

I have successfully installed the software however the Tl-841 V9 appears to have the txpower fixed at 19dBm.  The V8 chipset would allow a txpower setting up to 27dBm.  I use these as repeaters so the V9 units are worthless.

I am planning on switching to the WR842's unless someone has a lower cost unit that has a txpower of 27dBm or higher.

dslx wrote:

I have successfully installed the software however the Tl-841 V9 appears to have the txpower fixed at 19dBm.  The V8 chipset would allow a txpower setting up to 27dBm.  I use these as repeaters so the V9 units are worthless.

I am planning on switching to the WR842's unless someone has a lower cost unit that has a txpower of 27dBm or higher.

I'm sorry to hear that..
But why do you want 27dBm TX power? This seems kind of pointless since no client will ever come near 27dBm RX power. You're better off placing more accesspoints at lower TX rates.

corona09 wrote:

@mk13139,
Thank you for all your hard work.  Could I bother you to update the WHR-HP-G300N release to the latest?  Thanks.

New build for the WHR-HP-G300N is up (r40561).

Finally upgraded from AA rc1 on a WDR-3400 (r40561).  Thanks for all the work!

sysntpd seems to be being used but the ntp servers don't seem to be in /etc/config/system and the Status/Overview page show blank time, uptime, etc.  This standard or something not quite right?

Is there any change to the OpenVPN config with the PolarSSL?  I'm following the guide from here: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/vpn.openvpn but no love so far:

server /tmp/openvpn.log
Wed Apr 23 22:35:46 2014 xx.xx.xx.xx:6045 TLS Error: TLS key negotiation fail
ed to occur within 60 seconds (check your network connectivity)
Wed Apr 23 22:35:46 2014 xx.xx.xx.xx:6045 TLS Error: TLS handshake failed
Wed Apr 23 22:35:46 2014 xx.xx.xx.xx:6045 SIGUSR1[soft,tls-error] received, c
lient-instance restarting

client:
Wed Apr 23 22:34:48 2014 UDPv4 link local: [undef]
Wed Apr 23 22:34:48 2014 UDPv4 link remote: xx.xx.xx.xx:1194
Wed Apr 23 22:34:50 2014 TLS_ERROR: BIO read tls_read_plaintext error: error:14092073:SSL routines:SSL3_GET_SERVER_HELLO:bad packet length
Wed Apr 23 22:34:50 2014 TLS Error: TLS object -> incoming plaintext read error
Wed Apr 23 22:34:50 2014 TLS Error: TLS handshake failed
Wed Apr 23 22:34:50 2014 SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
Wed Apr 23 22:34:52 2014 WARNING: No server certificate verification method has been enabled.  See http://openvpn.net/howto.html#mitm for more info.
Wed Apr 23 22:34:52 2014 NOTE: the current --script-security setting may allow this configuration to call user-defined scripts
Wed Apr 23 22:34:52 2014 Re-using SSL/TLS context
Wed Apr 23 22:34:52 2014 LZO compression initialized
Wed Apr 23 22:34:52 2014 UDPv4 link local: [undef]
Wed Apr 23 22:34:52 2014 UDPv4 link remote: xx.xx.xx.xx:1194
Wed Apr 23 22:34:52 2014 SIGTERM[hard,] received, process exiting

Have included OpenVPN into the windows firewall exclusion list.

(Last edited by KenNashua on 24 Apr 2014, 05:48)

Hi
I'm not sure if this is the pleace to report this, but I've loaded my TP-L WR841 V8 with the r40561 and for some reason it detects two wireless controller:

http://s19.postimg.org/achuv5n8f/tp841_v8_wifi.jpg

The first one (controller 0) has better "configurability", you can select channels, country, ecc... from the drop menu, BUT if configured alone, it goes in "client" mode, and there is no way to change it. The second, goes in master mode, but for example you can only chose "auto" or manually type the channel number and no "country" is shown in a drop menu, you have to manually write it
I have another 814 v8 loaded with the r39403 and it works ok, no duplicated wireless controller
Bye

mk13139 thanks for your work.
Is there a place to find in a comprehensible/ uncomplicated way the changes between releases?
Thanks in advance.

Possible to add support for OM2P-HS? Thank you.

r40572 is up with a new patch from nbd added! WiFi instability issues should be a lot less.


jorge_ferreiro wrote:

mk13139 thanks for your work.
Is there a place to find in a comprehensible/ uncomplicated way the changes between releases?
Thanks in advance.

Hi Jorge,

There are no big changes between builds, mainly bug fixes which can be found here: https://dev.openwrt.org/log/trunk/?mode=follow_copy

angus19 wrote:

Possible to add support for OM2P-HS? Thank you.

No sorry, that would require me to completely change the build environment..

(Last edited by mk13139 on 27 Apr 2014, 17:28)